maanantai 26. marraskuuta 2012

Jukka Vesterinen: Purukumikirja

Jukka Vesterisen Purukumikirja (2005) on tyypillisesti kirja, joka toimii omassa kontekstissaan ja muualla sitten ei niinkään hyvin. Se kuuluu tähän pohjattomaan arjen käyttökulttuuria luotaavaan nostalgia-kirjallisuuteen, joka ei tietenkään ole itseisarvoisesti lainkaan ilman ansioita. Nostalgia paitsi myy, niin on iso käyttövara ihmiselle hänen ikääntyessään. Mistäpä muusta meidät onkaan tehty kuin menneisyydestämme?

Vesterisen kirja tähtää siis niiden lukijoiden muistihermoon, jotka ovat eläneet 1950- ja 60-luvuilla lapsuuttaan ja varhaista teiniyttään. Kirja käsittelee nyt jo aika lailla kadonnutta kansanperinnettä: purukumia ylipäänsä (josta olemme näköjään pääsemättömissä paitsi Singaporessa) ja yllä mainittuna ajanjaksona levypurkkapaketteihin kätkettyjä keräilykuvia. Niitä ei juuri nykyään enää näe.

Koska itsekin tunnistan tuon muinaisen keräilyheimon vietin itsessäni, odotin kirjalta ilmeisesti liikoja. Vesterinen on tehnyt todella huolellista ja ilmeisen tarkkaa työtä listatessaan sekä kaikkien suomalaisten että Suomeen tuotettujen purukumien nimikkeitä ja vuosilukuja. Koin useitakin ahaa-elämyksiä ja löysin kosolti uutta tietoa.

Vesterinen osoittautuu intohimoiseksi keräilijäksi, mutta ei anna tämän tosiseikan sumentaa tekstin perusasiallisuutta. Ehkä se jopa kääntyy hiukan itseään vastaan? Olisiko pohdintoja ja jossitteluja sekä persoonallista näkökantaa voinut jopa lisätä? Makuasia ehkä (etenkin purkasta puhuttaessa). Kirjan viimeinen luku 'Minä keräilijä' hieman paikkaa tätä osastoa, ja on tietenkin valintana perusteltu.

Vielä enemmän jäin kuitenkin kaipaamaan kirjaan kuvitusta. Suttuiset, painokelvottomat Jenkki-mainokset ovat täysin turhia tällä pikselöinnillä, ja muutamat muut hajanaiset kuvat kirjan sivuilla eivät todellakaan tyydytä lukijan tarpeita. En tunne Vesterisen kirjan yhteenä lähteenä mainittua Harri Sihvolan kustannetta Purkkakuvat (2001), ehkä pajatso tässä suhteessa onkin jo tyhjennetty siellä, eikä tämän kirjan tekijä ole halunnut lähteä kalastelemaan samoilla vesillä? Nyt se jää kuitenkin ammottavaksi puutteeksi nostalgiannälkäiselle pikkukeräilijälle, jonka hengenravintoa juuri tuollaiset muistoja tuovat kuvat ovat.

Tekijän omassa, lähes 24 000:n kuvan kokoelmassa olisi ollut mistä ammentaa. Ja entäs sitten ne purkkakääreet, jotka itse heitti samantien pois...

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti