tiistai 5. helmikuuta 2013

Karttakeskuksen pieni maailmankartasto

Kartat ovat kiehtovia kaikessa kulttuurisessa dokumentaarisuudessaan. Tapa ja tarkkuus kuvata ovat vaihdelleet vuosisatojen aikana, mutta kaikki kartat kertovat piirtäjistään, ja saavat mielikuvituksen lentämään. Karttoja tutkimalla syntyy halu -ainakin omassa päässä- päästä vapaan tuulivirran lailla liitämään yli valtiollisten rajojen.

Kauniilla väreillä maalatut ja summittaisilla ääriviivoilla luonnostellut kartat uuden ajan alkupuolelta ovat pelkästään teoksina valloittavia, ja ne antavat hyvän historiakuvan ihmisen tietämyksestä. Myöhemmät yhä tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat mammutti-atlakset kestävät selailua illasta toiseen.

Kartat todistavat senkin, että mikään ei ole pysyvää. Ihmisen tuhatvuotiset valtakunnat natisevat ja lopulta repeilevät liitoksistaan, ja kynä piirtää aina vain uuden Afrikan ja uuden Aasian ja uuden Euroopan. Kartat ovat tästä hiljaisia todistajia.

Karttakeskuksen pieni maailmankartasto (2010) nostaa kädet ylös jo heti nimessään. Se kehtaa avoimesti tunnustaa olevansa pieni, jotta lukija ei harhaudukaan kuvittelemaan siitä liikoja. Mutta. Pienikin on kaunista, ja tämä paketti on siitä erinomainen osoitus. Kartat ovat hämmentävän selkeitä ja helppolukuisia, eivätkä kuitenkaan niin riisuttuja kuin joiltakin kilpailijoilta on vuosien varrella nähty.

Värit ovat hyvässä harmoniassa pitkien karttatraditioiden kanssa, ja teemakarttoja on sopivassa määrin. Hakemisto toimii ja lippuaukeamiin voisi uppoutua viikoiksi. Pieni nimien peittely osoitti säälittävästi kymmenittäin aukkoja lukijan nimitriviassa.

Hieno oivallus ovat kuva-aukeamat! Niitä on siroteltu kunkin kartta-aiheen joukkoon, ja kuvat on valittu hyvällä maulla. Ne suorastaan kiihottavat tietämään lisää. Jos tämän jälkeen ei aloita välittömästi säästämistä Machu Picchun -matkaa varten, niin milloin sitten? Jo kartaston kansikuva on hieno ja omalla laillaan rohkeakin oivallus.

Manoslause ei ole väärässä: tällaisena taloudellisesti tiukkana aikana eivät koulut jaa enää kartastoja. Tässä olisi oiva ostos juniorillekin. Itse liitän tämän ilman muuta viime vuosisadan koulukartastokokoelman jatkoksi kirjahyllyn alaosastoon.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti