keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Reijo Mäki: Sheriffi

Vares-kirjoista on mahdotonta kirjoittaa mitään oleellisesti uutta ja merkityksellistä. Varekset ovat omanlaisensa instituutio, joka elää täysin omilla ehdoillaan, ja ne pitää vain hyväksyä.

Varesten uudistaminen on lähtökohtaisesti absurdi ajatus, miksi korjata toimivaa? Ja, miten se edes teoreettisesti olisi mahdollista tehdä rikkomatta itse astiaa? Sitä mistä näissä on kysymys.

Reijo Mäki taitaa Varestensa teon, ne ovat jo aikaa sitten vahvasti omanlaisensa alaviite suomalaisessa dekkariperinteessä. Lukija saa sitä mitä tilaa. Reijo Mäki on väkevä ammattilainen, jonka kirjoja on myyty kahta hilkkua vaille kaksi miljoonaa. Ne eivät ole umpisuomalaisia kuriositeettejakaan, koskapa käännöksiä on tehty neljälle kielelle.

Yllätyksellisyyttä sananjauhamiseen tahi itse tarinaan ei oikein enää pysty saamaan, formaatti on sen verran tiukka. Näitä on hauska lukea, mutta lukemisen jälkeen juttua ei juuri jää muistelemaan nuotioilloissa. Syntyykö näitä enää elokuvan tarpeiksi vai onko Mäellä sytyttävä palo kertomiseen. Takuutili tulee, ja ammatin harjoittamisestahan elämässä on kysymys.

Sheriffi (2012) on jatkumon 23. kirja. Näin vakuuttava sarja alkaa kolkutella Kalle Päätalon elämäntyön rajavyöhykettä. Tarina aloitetaan pihakeinuunsa irvokkaasti sidotusta poliisimiehestä ja sen jälkeen Turkua kolutaan ristiin rastiin. Joku langanpätkä unohdetaan, ja toisia viedään sitten loppuun saakka. Vares kärsii syvästi ja luopuu moraalikoodistostaan kuolleen rakastettunsa vuoksi. Sohitaan hieman uskonnollisten kulttien suuntaan (idea Koivuniemen lahkosta?) sekä  hierarkisiin järjestelmiin ylipäätään ja tarinan loppuun laitetaan sitten naamionpudotusoperaatio. Kaikkitietävä kertoja tietää itse ja ripottelee murusia lukijalle.

Varekset ovat kotiseutukirjallisuutta, joka on epäilemättä tehnyt enemmän kuin velvollisuutensa Turku-vitsien vastapainona. Reijo Mäellä on varmasti lipastonlaatikollinen kaupunginisien myöntämiä Pro Turku -mitaleja, sen verran goodwillia Vares-kirjat ovat synnyttäneet.

Takaisin satulaan heti kun Inkkari tulee alelaariin.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti