maanantai 10. maaliskuuta 2014

Muistojen 60-luku

Mies kun tulee tiettyyn ikään, ei se selaa enää juuri mitään... Nostalgia myy, ja nostalgian voi jokainen määritellä subjektiivisesti kuten todellisuutta subjektiivisesti määritellään. Kiihkeimmillään nyt nostalgisoidaan jo 2000-luvun alkua, kun kaikki oli paremmin. Citius, altius, fortius!

Tähän nostalgiannälkään auttavat erilaiset historiikit olivat ne sitten virtana netissä tahi kovien kansien välissä. Kuten tämä Muistojen 60-luku, 2012 (Remember the 60's, 2007).

Monella tapaa kyse on epäkirjasta, koska leijonanosan ja hieman enemmänkin siitä vievät valokuvat. Teksti jää statistin rooliin, joskin näissäkin tiiveissä paketeissa on onnistuttu kirjamaan hyvin perustietoa kuvien takaa. Toisaalta - ihan aina eivät kirjaan päätyneet kuvat ole kaikkein relevanteinta todistusaineistoa kyseisestä tapahtumasta. Kyse on varmaan sekä valinnoista että tekijänoikeuksista?

Ei tämä missään tapauksessa ole huonoa, tämä kirjan kuvamateriaali. Olisi toki toivonut pohjattoman syvätarkkoja kuvia, joissa olisi voinut antaa tutkivan katseen vaellella pitempäänkin, mutta on näillä suttuisemmilla uutiskuvillakin oma todistusvoimansa.

Kirjan kuvat ovat suureksi osaksi mustavalkoisia, mikä kuvaa tuota vuosikymmentä oikeinkin hyvin. Sekä materiaalin, tapahtumien että asenteidenkin puolesta.

Näin ohut teos on kuitenkin aina kapea siivu todellisuudesta; tätä olisi kernaasti jaksanut enemmänkin, mutta toisaalta kirjan liitteenä on puolen tunnin mittainen dvd liikkuvaa kuvaa samoista highlight-momentumeista. Sekin on harmittavan niukkaa, mutta ajaa sentään saman asian kuin se, että lukee sanomalehdestä vain otsikot.

Kirjan painotus on kansainvälisissä tapahtumissa, ja on itse asiassa aikamoisen surkuhupaisaa, että Suomen editioon on lisätty yksi kuva poliiseista soutelemassa Bodominjärvellä. Siinä koko lokaalisaatio ja sitäkin ilman olisi tultu mainiosti toimeen.

Kuvien välityksellä kelataan klassikkohetkiä kuten John F. Kennedyn valinta, puhe muurilla ("Olen berliininmunkki.")  ja murha, Juri Gagarinin 108:n minuutin lento avaruudessa, Sikojenlahden maihinnousu, Berliinin muurin rakentaminen, Marilyn Monroen kuolema, suuri junaryöstö, Martin Luther Kingin "I have a dream" -puhe ja murha, Cassius Clayn voitto Sonny Listonista, Lontoon muotiskene ja svengaava 60-luku, the Beatles -mania, elokuvauutisia Bondeista tohtori Outolempeen, Vietnamin sota, folklaulajat Bob Dylan ja Joan Baez, Mao Zedongin kuuluisa uimapyrähdys, Adam Westin tv-Batman, kuuden päivän sota, Ernesto Che Guevaran kuolema, Pariisin vuoden 1968 mellakat, Robert Kennedyn murha, Biafran nälänhätä, Prahan kevät, olympialaiset (Meksikon pystynyrkkejä unohtamatta), Apollo 11:n kuukävely ja kirjan viimeisenä kuvana Woodstockin kolme päivää rauhaa ja musiikkia.

Ikonimaisia hetkiä kaikki tyynni.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti