keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Jukka Vesterinen: Disney-keräilijän opas

Jukka Vesterinen tituleeraa itseään tietokirjailijaksi. Nopea googlaus antaakin tulokseksi useita kirjoja, jotka tämän määreen varmasti täyttävät. Silmiin sattuneet osumat olivat kuitenkin järjestäin teemallisia nostalgiakirjoja. Menneisyys aiheena ei tietenkään ole ansiotonta itsessään, päinvastoin. Lapsuus on ihmisen onnellisinta aikaa, ja siitä meitä nykyään muistuttavat pienet häivähtävät pilkahdukset äänien, kuvien, makujen tai hajujen muodossa. Erilaisia instantaikamatkoja on mukava tehdä. Ne ovat toisaalta pelkkää nössöä itsensä hemmottelua, mutta mitäpä 2000-luvun ihminen ei itsensä eteen tekisi?

Edellisen kerran käteeni osui Vesterisen Purukumikirja, ja osin samoilla apajilla ovat hänen vieheensä nytkin. Näiden kummankin kirjan perusteella kirjoittaja on tehnyt todella paljon taustatyötä tutkimuksissaan ja päässyt sitten edes tällaisiin tuloksiin. Voi kuvitella, että karkkikääreitä eivät ainakaan lasten vanhemmat ammoisina vuosina erityisemmin säästelleet, vaikka ne juuri olivat lapselle syy tuotteen ostamiseen. Ja juuri ne ovat nyt sitten tässä näitä kaihon kohteita.

Disney-keräilijän opas - puoli vuosisataa suomalaisia Disney-aiheisia keräilykuvia ja muita kylkiäisiä (2013) -kirjalle voisi kuvitella löytyvän isonkin kohderyhmän, siksi merkittävä lehti Aku Ankka on ollut meille suomalaisille sarjissukupolville. Se on ollut jo monen vuosikymmen ajan se kokoava voima ja lippulaiva, kun Disney-imperiumi tässä maassa mainitaan. Ehkä tämä kirja on siis täsmätuote?

Vesterinen on jakanut kirjansa kymmeneen lukuun, joissa edetään likimääräisessä kronologiassa näitä Disney-tuotteita. Esipuheessaan tekijä sanoo keskittyneensä kolmeen tulokulmaan: elintarvikkeisiin, kylkiäisiin ja asiakkaille jaettuihin mainoslahjoihin.

Kyllä se pääpaino näyttää olevan juurikin noissa elintarvikkeissa, toisin sanoen karkeissa, juomissa, kekseissä, muroissa ja muissa. Ilman muuta juuri noita asioita pieni kuluttaja taskurahoillaan osti tai vanhemmiltaan vänkäsi, joten ne ovat arjen käyttökulttuuria parhaasta päästä.

Silti kirja luettuaan jäi hieman pettynyt oli. Disney-keräilijät kun keräilevät niin paljon muutakin. Elokuvia, julisteita, erikoisnumeroita, sarjiskirjoja, astioita, esineitä jne. jne. jne. Akkarien tilaajalahjoina oli muutakin kuin Jouluparaateja ja -manteleita. Myynnissä oli Lumikki-herätyskelloa ja Aku Ankka -vesipistooleita yms. yms. yms.

Nämä kaikki vanhat keräilytuotteet puuttuvat kirjasta lähes tyystin, joten sikäli kirjan pääotsikko on turhan korskea. Toki alaotsikko puolestaan paaluttaa sisältöä paremmin.

Tällaisen kirjan ydinantia ovat taustoittavat tekstit ja upeat kuvat. Tekstin suhteen Jukka Vesterinen on nähnyt vaivaa kaivelemalla lähteitä niiltä osin kuin niitä on. Hän itsekin toteaa puolustuspuheessaan joutuvansa turvautumaan liiankin usein sanoihin "mahdollisesti", "noin" ja "todennäköisesti". Ja juuri niinhän siinä on käynyt. Valistunut arvaus on tietysti usein oikeilla jäljillä, mutta tietokirjaksi kutsutussa teoksessa se on myös hieman problemaattinen tapa ratkoa asioita.

Paljon tietoa tekstissä kuitenkin on, ja se auttaa jäsentelemään omaakin lapsuuttaan.

Kuvat ovat hienoja, mutta eihän niitä tällaisessa kirjassa voi koskaan olla liikaa! Taloudelliset realiteetit tulevat arvattavasti näissä ratkaisuissa vastaan? Materiaalia luulisi keräilijöiltä löytyvän tätä kattavammin.

Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin lukemisen väärti. Tietysti vain, jos tällaisesta kirjallisuudesta sattuu pitämään.

Disney-keräilijän opas -kirjan kansi on kokonaisuutena epäonnistunut. Jos huomio on vain tavoitteena, niin tuo värimaailma kyllä sopii, mutta jos haetaan tyylikkyyttä ja esteettisiä arvoja, olisi joko taustaväri tai kuva-aihe pitänyt vaihtaa. Ylipäätään valittu kuva ei ole houkuttelevimmasta päästä otettu.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti