torstai 16. heinäkuuta 2015

Kathy Reichs: Luita ja tuhkaa

Niin kauan kuin kirjaa tarjotaan painettuna versiona, olen tyytyväinen. Tai ehkä sitten, kun kirjat siirtyvät tabletilta kapseleihin, ja ne voi niellä vaivattomasti?

Maristahan silti voi, vaikka näitä painomusteentuoksuisia esineitä yhä painetaankin. Kyse on tuotteesta, ilman muuta. Lukija lukee ja kustantaja haluaa painaa rahaa. Yhtälöä helpottamaan keksittiin brändätä, ainakin isompien kirjailijoiden tuotanto.

Brändäys lähtee fontin valinnasta, kansien tyylistä sekä hahmojen sarjoittamisesta. Lukija haluaa lisää = lukijalle tarjoitaan lisää.

Isossa maailmassa brändäys tarkoittaa tietenkin myös oheistuotteita. Kuten televisiosarjoja.

Olen mielikseni seurannut välillä tv-sarjaa nimeltä Bones. Sarjan keskiössä on oikeusantropologi Temperance Brennan sekä FBI:n erikoisagentti Seeley Booth

Vaikka tiesinkin sarjan perustuvan kirjalliseen lähteeseen, oli pienoinen yllätys, kun käsi osui Kathy Reichsin Luita ja tuhkaa, 2011 (Bones to Ashes, 2007) -kirjaan. Kirjan takakansipuffissa ei malteta olla mainitsematta tv-sarjan ja kirjan yhteyksistä. Sanomattakin on selvää, että kirjalla ja sarjalla on mahdollisimman vähän todellista yhteyttä...

Kathy Reichs itsekin on oikeusantropologi ja ansioitunutkin sellainen. Kirjat sisältävät ilmiselvästi hänen elämäänsä löyhästi perustuvia asioita, joten taustat ovat kunnossa. Oleellista on kuitenkin, että itse sisältökin on kunnossa. Kathy Reichs kirjoittaa sujuvasti ja mielenkiintoisesti. Hänellä on väline hallussaan.

Luita ja tuhkaa on ensikosketukseni Reichsin tuotantoon, mutta kyllä tämä panee toivomaan tuttavuuden jatkumista. Kansi on kyllä kamalaa tusinatauhkaa.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti