tiistai 26. heinäkuuta 2016

Tarquin Hall: Vish Puri & kohtalokkaan voikanan tapaus

Tarquin Hall tekee takuuvarmaa työtä! Tällä kertaa kirjan nimi on Vish Puri & kohtalokkaan voikanan tapaus, 2014/15 (The Case of the Deadly Butter Chicken, 2012), ja suomennoksen nimen mukaisesti se jatkaa intialaisen etsivän, Vish Purin tutkimuksia.

Kirjan takakansitekstissä luvataan, että kyse on "tähänastisista tehtävistä vaativimmasta", ja juuri niin se onkin. Pois on leppoisa tassuttelu ja hassunkuristen toimeksiantojen setviminen. Tarquin Hall on terävöittänyt kynänsä neulanteräväksi ja pureutuu niin kriketin turmeltuneeseen maailmaan kuin Intian ja Pakistanin historialliseen kahtiarepeytymiseen.

Ja ollakseen brittiläislähtöinen ei hän todellakaan selittele asioita parhain päin imperiumin eduksi, vaan tuo konkreettisesti esiin ne tragediat ja haavat, jotka silloin syntyivät.

Kaikki liittyy kaikkeen, ja niin liittyy ruokapöydän äärelle kuukahtanut kriketinpelaajan isäkin tähän tunteita herättävään jakoon.

Tarquin Hall tarkastelee ja läpivalottaa historiaa hienosti ja ymmärrettävästi. Maallikko oppii paljon uutta pelkästään Intian ja Pakistanin suhteista. Lisäksi hän jatkaa yhä terävämmin itse Intian analysoimista, usein huumorinpilkekin silmäkulmassa. Vish Purin äänellä hän tekee kiinnostavia huomioitaan.

Vish Puri on rivakasti liikekannalla apureineen (kuten Pönttö, Kasvovoide ja Käsijarru), ja hän heittää verkkojaan monelle taholle edeten kuitenkin koko ajan kohti tapauksen ydintä. Tappiokseen hänen täytyy myös lyöttäytyä oman äitinsä kanssa kompukseen tapauksen selvittämiseksi.

Puri joutuu pariin otteeseen myös hengenvaaraan, mutta osoittaa joltistakin huolettomuutta tämän suhteen. Sen sijaan hän ei ota vakavasti vaimonsa määräämää laihdutuskuuria, ja niinpä kirja alkaa vaa'asta ja päättyy vaakaan. Purin tappioksi.

Vish Puri on kompleksinen hahmo. Yhtäällä hän on terävä ja toisaalla täysin hoksaamaton. Hän on taitava ja hän on omahyväinen. Siinä mielessä hän on siis inhimillinen, ettei hänestä ole tehty kiiltokuvasankaria tahi yksiulotteista toimijaa. Ei toisaalta deekiksellä olevaa renttuakaan.

Vish Purin maailma on nykyaikaan sidottu, mutta samaan aikaan miellyttävällä tavalla vanhakantainen. Olisi hyvä olla Vish Puri tai pari hyllyssä odottamassa sateista päivää.

Osuva kansi, jälleen! Tuomo Parikan suunnittelema.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti