perjantai 12. elokuuta 2016

Pertti Jarla: Fingerpori 8

Jarlan kokoelmia on tullut sekä luettua että analysoitua tähänkin blogiin jo ainakin parin tuuman paksuinen nippu. Eikä loppua näy?

Pertti Jarla ja Jarlan Fingerpori ovat institutionaalistaneet itsensä oikeastaan kaiken järjen vastaisesti. Yksittäinen strippi tai mielummin yksittäinen idea eivät kohoa painoarvoltaan painettua sanomalehtipaperia merkittävämmäksi ja kuitenkin juuri noista yksittäisistä stripeistä ja yksittäisistä ideoista on kasvanut voimakas virta, vahva määritelmä, väkevä pala yleistä populaarikulttuuria tänä diasporan ja yltiöyksilöllisyyden aikakautena.

Ei vähä mitään.

Jarlan kokoelma Fingerpori 8 (2015) on ties kuinka mones osa loputonta toisintamista, jota hänen töillään tupataan tekemään. Ja edes tämä ryöstöviljely ei vähennä niiden arvoa eikä syö niiden ainutlaatuista todistusvoimaisuutta juuri tämänkaltaisen huumorin tarpeellisuudesta.

Tähän versioon on siilattu jälleen the best of -otanta vuoden sadosta, eikä kovin heikkoja lenkkejä olekaan juuri jäänyt kirjan sivuille. Päinvastoin, kohtuullisen huolettomasti tälle valikoimalle voi antaa naurutakuun. Edellyttäen tietysti, että pitää huumoria ylimalkaan tarpeellisena  rakennuspalikkana elämässään. Kaikki eivät pidä.

Kansi on erityisen huolellista työtä.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti