torstai 5. tammikuuta 2017

Markku Heikkilä: Uutissi Turust 10 - Ei virallissi mut torellissi

Markku Heikkilän pocketsarja Turusta on ehtinyt ties kuinka monenteen niteeseensä ja hyvä niin. Koska paikallisissa kirjakaupoissa näitä ei kuitenkaan täällä suunnalla myydä, on omaan kokoelmaani päässyt vuosien varrella syntymään useampikin aukko. Onneksi joulun alla kävin Föri-puodissa, jossa pystyin korjaamaan niistä pari.

Käsissä on siis nyt Uutissi Turust 10 -Ei virallissi mut torellissi (2005) -kirjanen. Ja mitäpä sitä kiertelemään: kirja on täyttä tykitystä kannesta kanteen. Ei yhtään ylimääräistä sivua koko numeroidun sadankolmen sivun kestossaan.

Koska kyse on juhlakirjasta, luo Heikkilä pitkän katsauksen menneisiin vuosiin ja menneisiin niteisiin, ja kumma kyllä - jutut naurattavat yhäti ja kertovat lisäksi tarkkakatseisesta kyvystä löytää oleellinen tästä maailmanmelskeestä.

Haastava on ollut varmaan työstää kaikkien aikojen 'Kymmenen turkulaista' -listaa, joka on itseoikeutetusti framilla tässä kymppikirjassa, ja Markku Heikkilä myöntääkin oitis tehtävän naurettavuuden sekä käy erilaiset urputtajien reunaehdotkin itse läpi. 'Arvostelulle erittäin altis luettelo kymmenestä suurimmasta turkulaisesta kautta aikojen' on kuitenkin vakuuttavaa työtä. Oikeastaan yhtään väärää nimeä ei joukossa ole, kun Heikkilä koikkii omavaltaisesti historiaa läpi 1500-luvun Mikael Agricolasta 1900-luvun Mauno Koivistoon. Tottakai kymmenittäin relevantteja nimiä jää uupumaan, mutta niin jäisi uupumaan, teki tämän valinnan niin tahi näin. Yllättävin ja omakohtaisesti miellyttävin on kirjailijavalinta: Anni Polva monien monien turkulaiskynäilijöiden joukosta. Omakohtaisuus tulee siitä, että asuin lapsuuteni samassa talossa kuin Polvakin. Vaikka Polva on syntynyt Venäjällä, omisi Tampere tietenkin hänet kovin mielellään, mutta ehkä tämä onkin ollut yksi Heikkilän valintakriteeri?

Uutissi Turust 10 -kirjan loppuosa on, kuten aina, 'Misä Kui Kummottos' -osio, jossa kirjoittaja käy läpi vuoden uutisia Turun horisontista katsottuna. Ja ehdalla Turun murteella (professori Kalevi Wiikin tarkastamalla). Paljon hullunkurista maailmaan mahtuu, etenkin jos osaa sitä oikein tarkastella.

Kirjan kansi jatkaa samaa sarjaa kuin aina, mutta kympin kansi on jollakin tapaa erityisen onnistunut. Heikkilällä on mainio ilme, osuva pelikortin ja t-paidan yhdistelmä ja kannen värimaailma on täysosuma. Myöskään takakansi ei petä: 'Hinta 7,50 e. Tamperelaisille 8 e'.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti