perjantai 24. helmikuuta 2017

Marie Clayton - Tim Hill: The Beatles kuvina

Marie Claytonin ja Tim Hillin teos The Beatles kuvina, 2012 (The Beatles: Unseen Archives, 2006/A Photographic History of The Beatles, 2010) tarttui mukaan viimesyksyiseltä Helsingin kirjamessujen käynniltä. Viiden euron laarista. Selailin kirjaa ennen ostopäätöstä (, mikä onkin jokseenkin ainoa oikea tapa ostaa kirjaa!), joten aivan kevyin perustein en sitä ottanut matkaan mukaan.

Olisi ehkä pitänyt selata vielä toinenkin kerta, sillä vaikka en otsikon perusteella odottanutkaan mitään syväluotaavaa trippiä Beatlesin maailmaan, niin kirja tuli nyt käytyä läpi varsin rivakkaa tahtia. Syynä eivät olleet ne 'kuvat' tai juuri ne olivat syy.

Kirjan kuvitus on oikein hyvä ja informatiivinen, jos kohta selittävät kuvatekstit on liitetty kuvasivuihin kovin luovalla ja epäloogisella tavalla. Syy on harmi kyllä tällä kertaa persoonakohtainen. Ostin vuosia sitten Tim Hillin kokoaman The Beatles - Then There Was Music -järkäleen. Kuvamateriaalissa oli päällekkäisyyksiä eikä tuon mainitun kirjan jälkeen oikein mikään Beatles-kuvateos voi tuntua erityisen merkittävältä.

Teksti on varsin tiivistä ja hieman toisteistakin, koska kirja on jaettu lukuihin, jotka alkavat aina kyseisen vuoden tapahtumien tiivistämisellä, ja sitten ne tapahtumat käydään uudelleen läpi varsinaisilla kuvasivuilla. Tämän olisi ehkä voinut hoitaa toisinkin? Lisäksi kuvasivujen kuvatekstit eivät noudata mitään sisäistä logiikkaa, vaan ne hyppivät selittämään kuvia edes ja takaisin. Voi se olla vahvaa symboliikkaakin, jota ei vain lukiessa tajua?

Niin tahi näin, jos The Beatles - Then There Was Music on Beatles-kuvakirjojen laaja kurssi, niin The Beatles kuvina on sitten keskikurssi, ellei suppea. Ei kuitenkaan huono valinta, jos ei vielä valmiiksi ole vastaavaa kirjaa.

Kirjan hienous on joka tapauksessa siinä, että oma ikäpolveni pystyy elämään oman nuoruutensa palasia tällaisten kronikoiden myötä. Se on tässä iässä tärkeää.

Tyylikäs kansi!

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti