perjantai 24. maaliskuuta 2017

Hannele Tilles - Dile Kolanen: Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia

Alvar Kolanen oli itseoppinut valokuvaaja, joka pääsi kehittämään harrastuksestaan itselleen työn ollessaan muissa töissä Levytukussa. Itse Olavi Virta oli töissä samaisen firman kotimaisen tuotannon päällikkönä ja sai kuulla Alvarin harrastuksesta ja rohkaisi tätä ottamaan kuvia oman firman artisteista. Tästä alkoi Kolasen pitkä ja tuloksekas ura. Myös monen muun yhtiön ja median palveluksessa.

Alvar Kolasen lapset, Hannele Tilles sekä Dile Kolanen ovat teneet isänsä elämäntyöstä komean kuvateoksen Tuikkivien tähtien varjosta - Alvar Kolasen valokuvia (2013). Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi sekä Alvar Kolasen elämänvaiheet että kartoitetaan varsin kattavasti kolmen vuosikymmenen ajalta populaarikulttuuria, ennen kaikkea kevyttä musiikkia.

Kirjan teksti on varsin pätevää, se on koottu sekä lukuisista kirjallisista lähteistä että haastatteluista. Pientä loppueditointia teksti olisi kaivannut, ettei samoja asioita, huomioita ja nippelitietoja toistettaisi kahteen, jopa kolmeen kertaan. Tämä on kuitenkin aika vähäpätöinen miinus muuten tehokkaassa, riittävän tarkassa ja eläytyvässä tekstissä.

Kirjan pääosassa pitäisi ehdottomasti olla Kolasen kuvat, ja kyllähän ne ovatkin. Monet kuvat on levitetty koko sivun kokoon, mutta aineiston runsauden takia pikkukuvatkin ovat kiinnostavia. Karsinta on ollut armotonta ja valinta varmasti vaikeaa!

Melkoinen kermakakun pala kotimaista käyttökulttuurihistoriaa on saatu näin kansien väliin ansiokkaasti. Kirjaa sekä katselee, selailee että lukee mielikseen.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti