torstai 7. syyskuuta 2017

Jo Nesbø: Verta lumella I

Jokainen Jo Nesbøn kirja on lähtökohtaisesti kiinnostava! Nesbø on kirjoittanut itsensä Harry Hole -sarjallaan lähtemättömästi ansiokkaan kirjallisuuden historiaan. Hole-kirjoista on syntynyt pitkä ja tasalaatuisen varma jatkumo.

Kirjailijalle tällainen tilanne on sekä voitto että vaara. On vaara joutua toisteisen ja sitä kautta kliseisen ja varman päälle pelaamisen vyöhykkeeseen. Ja kukapa kunnianhimoinen kirjailija siihen tyytyisi, vaikka se takaisi varman työtulon? Toisessa vaakakupissa on tietenkin lukijoiden palveleminen ja heidän tarpeidensa tyydyttäminen.

Jo Nesbø on kiitettävällä ahkeruudella ja loistokkaalla tasolla anteliaasti antanut meille lukijoille Harry Hole -annoksia. Samalla hän on tehnyt kirjallisia pistokeikkoja tämän universumin ulkopuolelle.

Verta lumella -kaksikko käy tästä hyvänä esimerkkinä. Nekin ovat rikosromaaneja, mutta monella tapaa pienimuotoisempia. Ei ole ehkä korrektia puhua välitöistä, mutta aika lailla pienemmällä agendalla ja arsenaalilla Nesbø näissä operoi. Hän luo näissä ennemminkin tunnelmia ja tyyppejä kuin konstikasta tarinaa.

Verta lumella, osa I, 2015 (Blod på snø, 2015) sijoittuu menneisyyteen, jouluntienooseen vuonna 1977. Se on pienimuotoinen ja alussa hieman kömpelöltäkin tuntuva minä-muotoinen kertomus hieman hitaasta mutta kirjaviisaasta ja hyväsydämisestä asianhoitajasta. Palkkatappaja Olavista.

Olav kertoo tarinaansa ja havaintojaan, jotka osoittatuvat hyviksi mutta osittain väärintulkituiksi. Ihan kaikki ei ole kovin uskottavaa, mutta ainahan sepitteissä mennään kirjailijan ehdoilla. Olav kehittyy kirjan edetessä lukijan päässä varsin sympaattiseksi hahmoksi. Hänelle toivoisi hyvää, mutta niinhän ei aina käy.

Nesbøn tarina on omassa maailmassaan loogisesti etenevä, ja se tähtää kirjallisesti vaikuttavaan lopputulemaan. Olav toimii vastoin työnantajansa tilausta, ja se vie hänet vaikeuksiin. Kirjailijan on ratkaistava tämä dilemma.

Verta lumella, osa I oli todella nopealukuinen; sivuja oli alle kaksisataa ja nekin harvakseltaan ladottu.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti