tiistai 12. joulukuuta 2017

Heikki Harma - Tuula Kousa: Hector - Asfalttihippi

Voi kai sanoa, että tätä kirjaa on odotettu? Niin moni puolivillainen päiväperho sekä uransa alkupuolikkaalla taapertava julkkis on omansa maailmaan saattanut, että on oikeus ja kohtuus, että henkilö, jolla todella on uraa ja on kanttia ja on kerrottavaa, tekee sen myös!

Kyse on tietenkin Heikki Harman ja Tuula Kousan yhdessä kirjoittamasta Hector - Asfalttihippi (2017) -kirjasta. Ja odotus myös palkitaan.

Muistan hyvin, kun Hector jossakin haastattelussa 70-luvulla mainitsi olevansa tekemässä runokirjaa. No, sitä kirjaa ei sitten koskaan tullut, mutta Hector käsittelee senkin episodin tässä kirjassa. Syyt siihen, miksi runoja ei koskaan julkaistu.

Ja monta monta muutakin juttua, sukupolvikokemusta ja ilmiötä hän käy läpi, joita on todella helppo peilata omaan elämään, vaikka emme sananmukaisesti samaa ikäpolvea olekaan. Mutta kasvoin itse 60-luvun kulttuuriin ja kasvoin lukioiästä Hectorin lauluihin, joten nämä hänen muistiinmerkitsemät huomionsa ovat samalla omaakin historiaani.

Hector vähättelee turhaan, että nämä ovat vain satunnaisia mieleentulleita ajatuksia. Hän käsittelee hyvinkin tarkkanäköisesti ja selkeästi elämänsä eni vuosikymmeniä. Hirveän paljon on tarttunut muistiin!

Jos Hectorin naama ja paatos ärsyttävät, ei tämä todellakaan ole sinun kirjasi (ei sillä että Hector tässä mitenkään paasaisi tahi saarnaisi!), mutta jos näillä lauluilla on ollut mitään merkitystä ikinä, niin Asfalttihipistä irtoaa hyvinkin paljon.

Esipuheessa Hector toteaa kirjoittamisen takarajan tulleen vastaan, ja siksi tämän kirjan fokus on vuosissa 1947-79. Itselleni juuri ne ovatkin tärkeimmät Hector-vuodet, mutta epäilemättä hankin jatko-osankin käsiini. Kaikki älppärit yhä tallella ja keikkapaita kaapissa.

Hieno kansi, jossa on uskomattoman terävä Mikko Harman valokuva. Näitähän on myös hieman naureskeltu, ja laitettu riviin miesmuistelijoiden kirjojen kannet: mustavalkoisia naamakuvia kaikki tyynni. No, tämä on värikuva...

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti