perjantai 26. tammikuuta 2018

Simo Frangén-Pasi Heikura-Jyrki Liikka: Alivaltiosihteeri - Virallisuus on aseeni

Maailmassa pitää olla pysyviä arvoja. Siis asioita, jotka ovat olemassa, vaikka niitä ei juuri sillä hetkellä edes tarvitsisi tahi ajattelisikaan. Sellaisia kuin, sanotaan vaikka Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmat sekä Alivaltiosihteeri-radiohupailut.

Paitsi että molemmat ohjelmat on jo lopetettu.

Onneksi Knalleja ja sateenvarjoja voi ostaa omaan cd-kirjastoonkin kattavan valikoiman ja onpa Alivaltiosihteeri-sketsejäkin julkaistu iso boksillinen.

Alivaltiosihteeri-ryhmä on pitänyt myös tapanaan julkaista tekstikimaroita radio-ohjelmistaan. Kattaus on sekä helppo että raskas lukea. Se todistaa vääjäämättä ryhmän monipuolisuudesta aihepiirien valinnoista päätellen, notkeudesta, verbaalisuudesta sekä nokkeluudesta löytää usein uusi tulokulma kuluneeseenkin aiheeseen. Raskaus syntyy sitten tekstien latteudesta, toisteisuudesta ja loputtomuudesta. Ei tällaista antologiaa jaksa yhdeltä istumalta lukea.

Tekstien ongelma on myös niiden - tekstimäisyys. Kokoelma on kuin käsikirjoitus, jolle elämän antaa vasta esittäjä. Kenties tekijät ovat tämän tiedostaneetkin, koska tämän kasauksen kylkiäisenä tulee mukaan cd-levy, jolla on parikymmentä juttua luettuna. Nyt voi siis kuunnella kyseiset tekstit esitettynä ja seurata niitä silmillään. Toki kiusallisesti käy ilmi, että eivät nämä nuoret miehet mitään näyttelijöitä ole, sillä paperista lukeminen kuultaa läpi, mutta onhan heillä omat tunnusomaiset intonaationsa, joka kuuluu huumoriperinteeseen.

Käteen tarttui alelaarista tällä kertaa kokoelma nimeltä Alivaltiosihteeri - Virallisuus on aseeni (2014). Nimessä on leikitelty mukavasti ainakin Alistair MacLeanillä.

Kansi on aivan täysosuma! Se, kuten kirjan mainio piirroskuvitus, on Pentti Otsamon takuukäsialaa. Kansi on tietysti pastissi vanhoista Jerry Cotton -lehtien kansista päälleliimattuja ihmishahmoja myöten. Alivaltiosihteeri-kirjojen kansissa on onnistuttu uudistumaan kekseliäästi vuosien myötä.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti