keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Gareth Thomas: David Bowie - The Illustrated Biography

David Bowie kohosi elinaikanaan yhdeksi maapallon tunnetuksi ikoniksi, eikä toki aivan ilman syytä. Voidaan varmasti kiistellä siitä, miten merkittävää on rämpyttää kitaraa ylimalkaan, mutta loppujen lopuksi kaikkinainen kiistely ja argumentointi on yhdentekevää ja aina subjektiivista.

Bowie on toisille tärkeä hahmo ja rakennuspalikka ja elämän highlightsien ankkuri ja toisille vähämerkityksetön. Eihän sillä ole väliä. Fanittaminen ei ole koskaan keneltäkään pois.

Itselleni David Bowie iski juuri oikeaan aikaan, kun hän itsekin eli nuoruuutensa ja luomisvoimansa kukkeaa aikaa, ja minä olin lukiolainen. Tästä siteestä muodostui näemmä elinikäinen. Olen lukenut useammankin Bowie-elämänkerran, kaikki studiolevyt ovat hyllyssä ja rivi videoitakin.

Oli kuitenkin hauska törmätä jossakin kaupassa poistolaarissa Gareth Thomasin kokoamaan kuvakirjaan Bowiesta, kirjaan nimeltä David Bowie - The Illustrated Biography (2011). Vaikka kirjan pääpaino on kuvituksessa, yllättää niukka teksti kuitenkin informatiivisuudellaan ja tarkkuudellaan.

Kirja käynnistyy kuvalla vuoden 1963 The Konrads -bändistä ja seurailee siitä jatkunutta David Bowien muusikonuraa. Viimeinen kuva on vuodelta 2009, ja siinä Bowie poseeraa poikansa Duncan Jonesin kanssa tämän Moon-leffan ensi-illassa. Uskomaton määrä käänteitä mahtuu tähän väliin. Universaalisti mitaten on aika vaikea löytää ketään toista artistia, joka olisi tehnyt yhtä mittavan ja monitahoisen uran, jossa ei ole jääty muovailemaan samaa pitkoa kerta toisensa jälkeen.

Kuvat on valittu huolella ja rakkaudella. Ne ovat erinomaisia. Kirjan loppuun on vielä liitetty kronologinen minielämänkerta (viimeinen merkintä tammikuulta 2010) sekä discografia, joka sisältää jokaisen levyn kappaleineen ja tekijöineen.

Tuhti selailu- ja nautiskelukirja.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti