torstai 29. maaliskuuta 2012

Pertti Jarla: Fingerpori III

Jos joku on tasalaatuinen, niin se joku on Pertti Jarla. Lukija tietää tasan tarkkaan, mitä tulee saamaan, kun tarttuu Jarlan kirjaan. Kaksimielisiä puujalkavitsejä.

Siksi onkin aikamoinen paradoksi, että Jarlan tuotanto on oikeasti tavattoman epätasainen. Jos lukee hänen sarjakuvaansa säännöllisesti päivittäin, niin joukossa on kyllä sekuliakin: kovin tavanomaisia, ennalta-arvattavia ja latteita sanaleikkejä ja oivalluksia joista lukija tuntee, että hän olisi itsekin keksinyt tuon.

Sitä varten tietysti tällainen kokoomateos tyyliin vuoden parhaat onkin mitä mainoin. Tästä saa kyllä hyvän läpileikkauksen Jarlan tyyliin ja tämän parissa saa takuuvarmasti nauraa. Jarla itse tahi joku muu arvovaltainen sensori on karsinut pahimmat rimanalitukset ja haukotteluttavat jutut pois ja jäljelle on siilaantunut hyvälaatuista tavaraa.

Tässä nimenomaisessa kirjassa, Fingerpori III (2010), on hahmokokoelma ja niiden luonteet hioutuneet ja lukija on tullut sinuiksi sekä Jarlan maailman että Jarlan huumorikäsityksen kanssa. Homma toimii tai sitten sitä inhoaa.

Jarlalla on hieman karu tyyli piirtää. Lukija pohtii sitä, että onko kyse Jarlan rajallisesta piirustustaidosta vaiko tietoisesta tyylivalinnasta. Luultavasti Jarla ei pystykään parempaan. Ja mikäpä siinä, tähän on jo totuttu ja toisenlainen tyyli alkaisi tuntua tosikornilta. Jarlan viiva on vaatimaton, mutta silti hän saa vangittua kuviin juuri sen olennaisen, joka on jutun cloun kannalta välttämätöntä.

Ekstrapojot menevät henkilökohtaisesti sivun 25 jutulle, jonka luin yövalvomisesta tokkuraisin silmin aikoinaan Hesarista. Tuntia myöhemmin istuin linja-autossa ja muistin jutun ja hörötin nolona ja pidäkkeettömänä juttua yhä uudelleen ja uudelleen kanssamatkustajien kummastukseksi. Strippi sai oitis klassikkostatuksen minulta.

Mainittu sarjis tapahtuu leikkaussalissa, jossa kirurgi pyytää asiallisia välineitä (tyyliin skalpelli) ja potilaan laskimon alkaessa vuotaa, manaa "Perseen suti!" Viimeisessä ruudussa avustava hoitaja ojentaa lääkärille pullasudin näköistä esinettä. Nauran kuvasarjalle edelleen itseni tärviölle.


**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti