perjantai 3. elokuuta 2012

Anu Lahtinen: Skandaali! - Historian parhaat lööpit

Tällaiseen kirjaan tarttuu innokkain käsin; antaahan se ymmärtää olevansa coctail sekä aitoa historian tuntemusta että vitsikkäitä oivalluksia. Kirja on Anu Lahtisen Skandaali! - Historian parhaat lööpit (2006). Luvassa on lööppejä ennen lööppiaikaa, skandaaleita ja muita mieltä kuohuttavia asioita kivikaudelta lähtien.

Valitettavasti juttu jää hiukan puolitiehen. Joko ideat ovat loppuneet kesken tai sitten ei ole uskottu niiden kantavan pidempää mittaa? Pieni lässähdys kirja joka tapauksessa on.

Anu Lahtinen tuntee historian hyvin, ja hän kykenee löytämään sieltä isoja linjoja ja sitten myös tarkempia anekdootteja. Faktan osalta asiat ovat kunnossa. Mukaan on valittu tuttuja henkilöitä ja tapahtumia maailmanhistorian sivuilta, mutta myös vähän tuntemattomampaa tarinaakin.

Kirjassa vuorottelevat tekstisivut ja kuvasivut. Kirjan on kuvittanut kerrassaan häkellyttävän taitavalla tavalla kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Mika Lietzén. Se, mikä niissä sitten mättää, on se, että kuvien tekstit eivät sisällä enää mitään uutta oivallusta, joka hykerryttäisi. Asia on pohjustettu jo tekstiosiossa, ja kuva on vain upea lisuke siihen.

Liekö paukut loppuneet kuitenkin kesken, mutta paljon enemmän oivalluksia olisi tarvittu täysosuman tekoon. Lopulta jää päälle harmitus siitä, että hyvä idea on jäänyt puolitiehen. Tällaista mahdollisuutta kasvattaa sivistystä ja tietämystä ei saisi heittää hukkaan.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti