torstai 2. elokuuta 2012

Täältä tulee nuoriso - 1950-79

Yleensä tämäntapainen kirja on varsin häpeämätöntä suurten ikäluokkien rahastusta nostalgialla. Epäilemättä se tässä Kai Häggmanin päätoimittamassa Täältä tulee nuoriso -1950-79 (2006) -kirjassakin on sivujuonteena nykyisen kustannuspolitiikan johdosta, mutta itse asiassa kyse on mielumminkin aika asiantuntevista ja luotaavista artikkeleista, joilla tätä hieman epämääräistä ajanjaksoa haarukoidaan.

Kuten päätoimittaja aivan oikein huomauttaa kirjansa esipuheessa, niin käsite 'nuoriso' on melko myöhäistä perua yhteiskunnassamme. Ehkäpä sille syntyi katetta vasta 1950-luvulla, kun koulutus, elintaso ja vapaa-aika alkoi lisääntyä, ja aikuisten kahleet kirvota. Vaurastumisen myötä myös biologinen nuoruus alkoi aikaistua ja pitää ääntä itsestään.

Kirjaan on koottu kirjoittajaksi aika kattava kööri dosentteja, tutkijoita ja professoreita, joille on kullekin annettu tarkasteltavaksi yksi lohko nuorisokulttuuria. Sen läpimurron hetki on saatu aika tarkasti ajoitettua: 28.9.1956. Silloin sai elokuvateatteri Edisonissa ensi-iltansa Rock Around the Clock -leffa.

Kirjan artikkelit pilkkovat ilmiöitä esimerkiksi musiikin, muodin, politisoitumisen, sarjakuvien, kulkuvälineiden ja kirjallisuuden kautta. Vaikka kirjoittajia on leegio, muodostuu kokonaisuudesta hyvä ja kiintoisa kuva.

Suurin arvo tämäntapaisella kirjalla on sille, joka on aikakautta itse elänyt, hän löytää tästä eniten samaistumispintaa. Yleisenä ilmiönä ja kehityskulkuna tätä lukee toki sivistyäkseen ilman tätä henkilökohtaista sidettäkin.

Ja mitä tästä oppii? Nuoriso on vanhemman väen silmissä epäilyttävää ja sen tehtävä on kapinoida.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti