keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Simon Tofield: Simonin kissan pentu

Euroopan yleisin lemmikki on kissa. Siitä löytyy jo riittämiin potentiaalista markkinaraontynkää, jos havittelee julkista näkyvyyttä tahi jopa sen tuomaa kassavirtaa kotiinpäin.

Toisaalta, tarkat ja terävätkään huomiot eivät osu ja uppoa lukijaan, jollei juuri tällaista omakohtaista karvatuntumaa ole. Sen se vaatii, jotta juttu toimii ja kiinnostaa. Muuten se ei avaudu, vaan jää täysin yhdentekeväksi tuherteluksi.

Englantilainen Simon Tofield on kissanomistaja, joka on tarkkaillut lemmikkejään ja kiteyttänyt niistä parin minuutin brikketejä YouTubeen. Ja jokainen muu kissanomistaja tunnistaa samat käytöksen perusluonteenpiirteet omassa lemmikissään ja kotinsa sohvan verhoilussa. Täsmätyötä ja siksi se naurattaa. Juttuihin voi samaistua. Ne kokee omaksi jutukseen. Kokee olevansa itsekin osana isompaa, globaalia juttua.

Tofield on koonnut ideoitaan myös liikkumattomiksi kuviksi ja laittanut ne kovien kansien väliin. Vuorossa on kolmas Simonin kissa -kokoelma nimeltään Simonin kissa. Simonin kissan pentu, 2012 (Simon's cat. In kitten chaos, 2011). Monet kirjan tarinoista on sovitettu videoista (tai vice versa: oliko muna ennen kanaa?), mutta typistetymmin. Jopa niin, että ideat jäävät kirjassa osin hämäriksi tai puolitiehen joka tapauksessa. Videoissa asiat kuvataan rikkaammin.

Aika paljon löyhää ja löysääkin kirjaan on jäänyt, jotta siitä on saatu mukavan muhkea. Runsaasta sivumäärästä huolimatta on kirja kahlattu läpi alle puolessa tunnissa. Osalle jutuista hörähtää, mutta valitettavan suuri osa on aika yhdentekevää tauhkaa.

Sinänsä tekijän kynänjälkeä on hauska katsoa. Siinä on ammattilainen asialla. Ainoa outo juttu ovat sitten itse kissat. Ne on luonnosteltu merkillisen epämääräisiksi ja suorastaan rumiksi länteiksi, vaikka Tofieldin viiva muuten elääkin. Lievätkö hahmot sitten alisteisia videoversiolle?

Hiukan jää tyhjä käteen, kun kirjan heittää sohvapöydälle muidenkin lehteiltäväksi. Kertakäyttöistä viihdettä.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti