tiistai 15. huhtikuuta 2014

Arnold Schwarzenegger-Peter Petre: Total Recall - uskomaton elämäntarinani

Huvittavaa englantia mongertava, kömpelösti näyttelevä jässikkä - se on koko lailla tarkka kuvaus bodaajana alun perin alan piireissä tunnetuksi tulleesta itävaltalaisjuntista, Arnold Schwarzeneggeristä.

Ilman tätä kirjaa, kuva olisi jäänyt juuri tuolla tavalla rajatuksi lähikuvaksi.

Siksi onkin äärimmäisen upeaa lukea juuri tämä kirja ja kääntää kelkkansa. Kirjan lukemisen myötä eivät Schwarzenegger-vetoiset elokuvat muutu yhtään paremmiksi eikä hänen näyttelijäntyönsä raikastu, mutta muuten kuva täydentyy aivan erinäköiseksi.

Total Recall - uskomaton elämäntarinani, 2012 (Total Recall: My Unbelievably True Life Story, 2012) -kirjan tekijöiksi ilmoitetaan parivaljakko Arnold Schwarzenegger yhdessä kirjailija Peter Petren kanssa. Lisäksi kiitososiossa Schwarzenegger luettelee liudan tekstiin vaikuttaneita henkilöitä.

Sanalla sanoen, tämä kirja on briljantti! Se ei ole pelkästään yhden kuuluisan miehen itsekeskeinen elämänkerta, vaan samalla melkoinen seikkailu ja tietopankki näyttelemiseen, politiikkaan,  ideoimiseen, onnistumiseen, elämänhallintaan ja historiaan. Ja vaikka mihin.

Total recall - uskomaton elämäntarinani on huikea runsaudensarvi, jonka seurassa ei pitkästy, vaan jota lukiessa haukkoo henkeään ja imee kirjan upeita, veitsenteräviä kuvauksia ja ajatuksia. Arnold Schwarzeneggeristä tulee moniulotteinen kuva, joka ei kuitenkaan säästele kohdettaan noloiltakaan käänteiltä. Osansa saa se umpiperä, joka oli miehen kotiseutu, osansa saa haparoiva alku, osansa saa koheltava (ja sananmukaisesti aitoja kaatava sekä presidentskoja teilaava) maahanmuuttaja, osansa saa yrityksissään epäonnistuva idealinko, osansa saa suustaan sammakoita töksäyttävä luonnonlapsi.

Ja osansa saa kehonrakentajana, elokuvatähtenä, liikemiehenä sekä poliitikkona huipulle pääsevä selväjärkinen mies.

Kerrankin kirjan myyntilause -uskomaton elämäntarinani- pitää täydellisesti paikkansa. Vaatimattomista oloista toiselta kielialueelta ilman kulttuuripohjaa voi ponnistaa ja saavuttaa haluamansa. Tämä päihittää kotoiset elämänhallintaoppaat mennen tullen. Arnold Schwarzenegger on self made man, luonnonlapsi, jolla on luonnostaan hoksottimet oikeissa paikoissa. Tämän seurauksena kirjaan on sitten päätynyt melkoinenkin kaverikuvien kymi siinä kuin kotoisten lapsiperheotostenkin kokoelma. Kuvaliitteet on valittu huolella.

Kirjan häkellyttävintä käännettä ei edes pysty valitsemaan, niin laaja on osaamiskenttä, jolla päähenkilö temmeltää. Vertauskuvassaan komea on tietenkin se, että Schwarzenegger omaksui republikaanisen ajatusmaailman, mutta nai kovimmasta demokrattisen maailman ytimestä, suoraan Kennedy-klaanista itselleen vaimon, jonka perheen kunnioituksen hän ansaitsee omilla puheillaan ja teoillaan.

Edes tämän liiton päättänyttä kauneustahraa Arnold Schwarzenegger ei kirjassaan peittele luvussa "Salaisuus". Onnistujakin voi epäonnistua.

Total Recall -kirja käy perusteellisen rauhallisesti mutta ei uuvuttavasti läpi kaiken Schwarzeneggeriin liittyvän oleellisen intressimaailman. Hän kirjaa selkeästi syyt, jotka saivat hänet ajautumaan kehonrakennusuralle. Hän käy huolellisesti läpi, lähes lihas kerrallaan, harjoitteet, vahvuudet ja puutteensa maailman huipulle tähtäävistä harjoitteistaan. Sama koskee kaikkia kirjan myöhempiä vaiheita. Yhtään kappaletta tahi lausetta ei tarvitse kelata yli, vaan kaikki on kerrottu mielenkiintoisesti - ja välillä myös terävällä huumorilla.

Kirjan päättävän Arnoldin teesikokoelman ("Arnoldin säännöt") olisi ehkä voinut editoida pois. Se on sinänsä hyvä paketti schwarzeneggeriläiseen ajatusmaailmaan, mutta oikeastaan nuo kaikki kiteytymät löytyvät jo varsinaisen leipätekstin joukosta selkeinä tarinoina.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti