keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Brian Sibley: Harry Potter - Suuri velhouskirja

Brian Sibley on kirjailija, joka on uransa aikana askarrellut lukuisten populaarikulttuuria sivuavien aiheiden parissa. Haarukalla on leveyttä Nalle Puhista Narniaan ja Peter Jacksonista Maija Poppaseen. Ei siis ihme, että hän vastaa myös Harry Potter -universumin oheiskirjan tekstistä.

Harry Potter - Suuri velhouskirja, 2011 (Harry Potter Film Wizardry, 2010) keskittyy englanninkielisen nimensä mukaisesti Potter-filmatisointeihin. Itse en ole jaksanutkaan lukea J.K. Rowlingin alkuperäisteoksia kuin kaksi kappaletta, ainakaan sarjan alkupään teokset eivät tehneet erityisempää kirjallista vaikutusta. Sitäkin paradoksaalisempaa on se, että ne kuuuluvat ilman muuta merkittävään maailmnakirjallisuuteen sekä ovat osa yhteistä muistiamme.

Potter-elokuvat puolestaan ovat mukavaa, keskinkertaista viihdettä. Ilman varsinaista Harry Potter -hypeä ei niitä kukaan jaksaisi noin montaa katsoa.

Sibleyn (tilaus?)kirja on kaikkea tätä taustaa vasten varsin mukavaa luettavaa ja katseltavaa. On aika huimaa ajatella, että muutama lapsi on heitetty satunnaisesti samaan pataan, ja siellä he ovat porisseet yhdessä kymmenen merkittävää vuotta. Ajatus huikaisee! Millainen elämä, millaisia muistoja, millainen lapsuus.

Kirjassa käydään läpi kaikki Potter-kirjojen filmatisoinnit, esitellään niiden tärkeimmät henkilöt ja muutama erikoisuuskin, valotetaan hieman elokuvateontaikaa ja trikkejä ja tätä tällaista, mistä tämänmoiset kirjat on yleensäkin tehty.

Mukavina bonuksina löytyy muutamalta sivulta rapiseva pussi, jonne on laitettu mm. Kelmien kartta, Joulutanssiaisten ohjelma, Dolores Pimennon määräyksiä ja muuta kiinnostavaa. Myös Harryn saama kirje pääsystä Tylypahkan kouluun tai Weasleyn veljesten puodin myyntiartikkelikatalogi on liitteenä jne.

Juuri tällainen pitää leffakirjan olla!

Onhan se tietysti tyhjänpäiväinen ja niukalti informaatiota sisältävä, mutta toisaalta värikäs ja sadoittain valokuvia tarjoava. Nykyisenä googleaikanakin tällainen painettu järkäle puoltaa paikkaansa.

Tässä laitoksessa elokuvista viimeisin 'Kuoleman valjelukset, osa 2' saa vain yhden aukeaman käsittelyn. Liekö kirjalle tullut kiire? Joka tapauksessa Harry Potter -Suuri velhouskirja -kuvakirjasta on tänä vuonna otettu toinen uudistettu painos, joka on kolme sivua pidempi; onkohan aukkoa paikattu, vai mitä?

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti