sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Derren Brown: Miten mieltä hallitaan

Taisi olla vuonna 2005, kun Derren Brownin sarja Hallitsen mieltäsi-Derren Brown pyöri kakkosella ensimmäistä kertaa? Koska tarjonta ei ollut tuossa genressä muutenkaan runsasta, erottui ohjelma edukseen. Toki Derren Brown itse oli ja on hyvä esiintyjä. Hän osaa olla framilla brittiläistä huumoria unohtamatta.

Itse asiassa Brownin sarja ei solahtanutkaan suoraan taikuriohjelmien kategoriaan, vaan hän näytti pystyvän juuri siihen, mitä otsikkokin lupasi.

Aika lähelle otsakkeen lupauksia osuu myös Derren Brownin suomennettu kirja Miten mieltä hallitaan, 2010 (Tricks of the Mind, 2006). Brown on kirjoittajana perusteellinen ja analyyttinen, hän ei tyydy heittelemään väitteitä ja nasauksia, vaan selittää ja perustelee pikkutarkasti kaikki mielipiteensä. Kyse ei ole kuitenkaan rautalangalla todistelusta, vaan jostakin syvemmästä.

Lisäksi -ja ennenkaikkea- Derren Brown on todella notkea verbaalivirtuoosi. Koko kirja on kirjoitettu kuivahkoistakin teemoista huolimatta ehdottoman luettavalla, jopa houkuttavalla tavalla. Brown ei sorru mitättömään tyhjännaurattajaläppään, vaan tiputtelee höyhenenkevyitä tokaisujaan hengityksenkaltaisella luontevuudella.

Voisi jopa pitää tekstiä melkoisena virstanpyläänä. Yleensä kun ateisti alkaa hutkia uskontoja ja uskomuksia, juututaan jo kolmannessa virkkeessä tukevasti poteron pohjalle vaakkumaan samaa hokemaa loputtomiin, mutta tämän tunkkaisen ansan Derren Brown välttää kevyesti. Ehkäpä hänen nuoruuden uskonnollinen kautensa antaa myös tähän avarakatseisemmat eväät kuin riviskeptikolle? Tai sitten hän on vain niin paljon suurenmoisempi luonne?

Derren Brown on saanut nimeä monellakin mielenvääntelyä sivuavalla podiumilla. Siksi onkin todella upeaa, miten kriittisesti hän näistä vahvoista alueistaan kirjoittaa. Esimerkiksi hypnoosi ja suggestioalttius saavat käsittelyä kahdella kädellä samalla, kun Brown johdattelee lukijaa niiden saloihin.

Erilaiset meediot ja psyykikot Brown kyykyttää sievään pakettiin ja sitoo vielä korean narunkin päälle. Hän käy tarkasti läpi mentalistienkin työkalupakista löytyvää cold readingia eli kylmiltään lukemista kehonosa kerrallaan ja hakuampuva kysymys kerrallaan. Brown kertoo myös omia kokemuksiaan tältä saralta.

Kädestä pitäen Derren Brown ohjaa lukijaa rakentamaan itselleen hyödyksi erilaisia muistijärjestelmiä päätyen Hannibal Lecterin muistipalatsiin.

Brown on kaikkea tätä kirjansa materiaalia varten tutkinut lähdeteoksia, istunut erilaisilla kursseilla, tuuminut asioita sekä elänyt uteliaan elämän. Kirjan loppuun Brown on vielä kiinnostuneille ystävällisesti liittänyt monisivuisen lähdeteosluettelon muista teoksista, jotka sivuavat samoja teemoja.

Derren Brown on antanut ajatuksille mahdollisuuden ja siitä ihmisyydessä perimmältään on kysymys.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti