maanantai 5. joulukuuta 2016

John Verdon: Sokkoleikki

Kun kerran tuli ostettua Prismasta kolmen kirjan boksi, niin pakkohan nämä on lukea. Ja antaa kirjoille tilaisuus? Nyt, luettuani John Verdonin toisen kirjan, en oikein vieläkään käsitä tätä. Taustatietojen mukaan Verdonin juuret ovat mainosmaailmassa, ja siellä jos missään tiivistämisen taito, olellisen ytimen tarjoilemisen kyky on arvossaan. Mutta ei, ei näissä kirjoissa!

Verdon jaarittelee, kuvailee ja kertaa koko ajan. Kirjasta voisi editoida huoleti parisataa sivua sen kärsimättä. Jollei jopa päinvastoin?

Kirjan psykologisointi on kovin triviaalisella tasolla, mutta eihän tämä olekaan kuin dekkari.

Päähahmo, Dave Gurney, on hyvin ideoitu tyyppi, mutta sen mahdollisuudet aika lailla hukataan. Sokkoleikki, 2012/16 (Shut Your Eyes Tight, 2011) sisältää lähtökohtanaan tarinan tuoreesta aviovaimosta, jonka pää katkaistaan hääpäivänä. Siitä juonta juoksutetaan (hölkkäytetään) vähitellen hväksikäytettyjen teini-ikäisten seksuaaliaddiktien ja läpimätien rikollisten maailmaan.

Verdonin ongelmat ovat paitsi tiivistämisen kyvyn puutteessa, niin myös tarinoiden logiikassa ja uskottavuudessa. Ehkä meitä on hellitty liikaa loistavien jännärikirjailijoiden teoksilla, jolloin tällainen paikallaanpolkeva vanhanaikainen tuote ei niin säväytä?

Mutta annas olla, boksissa on vielä yksi kirja jäljellä.

Kannen värimaailma on mahtava ja se muodostaa hienon yhdenmukaisen maailman edellisen kirjan kanssa. Tuomo Parikan suunnittelua.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti