maanantai 29. toukokuuta 2017

Ronja Salmi-Jami Nurminen: Onks noloo?

Keväällä 2016 jaettiin Kirja ja ruusun päivän kylkiäisenä Ronja Salmen kirjoittamaa ja Jami Nurmisen kuvittamaa Onks noloo? (2016) -kirjaa. Pitihän se ottaa alekirjapinon päälle. Lukeminen vain on kestänyt - tai oikeammin lukemisen aloittaminen.

Itse kirjan lukeminen ei sitten kestänytkään. Luin sen vajaassa tunnissa odotellessani autossa lasta sirkustreeneistä. Kirjassa on 85 numeroitua sivua, mutta itse tekstiä ei edes niinkään paljon. Kuvat vievät kenties kolmanneksen sivujen pinta-alasta.

Kirjassa on eräänlainen jatkumo, mutta itse tarinat ovat pieniä tapahtumankuvauksia. Kirjoittaja on tehnyt kirjasta osin interaktiivisen antamalla lukijalle vallan päättää tarinan kulusta. Tuohon vajaaseen tuntiin olin kuitenkin lukenut kaikki vaihtoehtoisetkin jatkumot.

Kirjan isoin ongelma ovat tarinat ja kuvat. Tarinat eivät ole kovinkaan juonikkaita eivätkä humoristisia. Hauskinta oli tietenkin hiljaiseen matikantuntiin päässyt pitkä, pärisevä paukku. Pieruhuumori naurattaa aina ja kaikenikäisiä, mutta eipä se kovin tuore aihe myöskään ole.

Kuvat eivät ole erityisen kivoja, vaan kummallisen karkeita ja jäykkiä.

No, joku voisi nyt väittää hieman vastaankin ja todeta, että ei kirjaa ole edes tarkoitettu minulle, en ole sen kohderyhmää. En olekaan vaan...? Alakoululaiset? Jotkut? Kuitenkin, kirja annettiin meille aikuisille asiakkaille, joten kaipa me jonkinlaista kohderyhmää olemme? Ja hyvä kirja siilautuu kyllä soseesta. Tämä ei ollut kovin erikoinen kirja. Sen idea on parempi.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti