keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Mikael Bergstrand: Sumua Darjeelingissä - ja teetä

Mikael Bergstrandin edellinen kirja Delhin kauneimmat kädet oli kertakaikkiaan erinomainen kirja ylipäätään ja erityisen mielenkiintoinen kuvatessaan kirjailijan suodattamana Intiaa ja sen kulttuuria. Sumua Darjeelingissä - ja teetä, 2015 (Dimma över Darjeeling, 2013) jatkaa edellisestä kirjasta tuttujen ruotsalaisen Göran Borgin ja hänen intialaisen ystävänsä Yogendra Singh Thakurin tarinaa.

Bergstrand kirjoittaa tälläkin kertaa erityisen vetävästi, nokkelasti, osuvasti ja hauskasti miekkosten seikkailuja hääaikeiden ja kuivuneen teeviljelmän ristiaallokossa. Nämä eripariset ystävykset varastavat lukijan huomion sekä sydämen. Ehkä miehet ovat karikatyyrejä tahi kliseitä, mutta yhtäkaikki, he viihdyttävät kriittistä lukijaa.

Tällä kertaa kirjan ytimessä on Yogin avioliittoaie, jonka tielle osuu iso rahallinen pulma, jonka aiheuttaa onneton Yogi itse. Tosin petkutettuna mutta kuitenkin. Yogille myydään jokseenkin arvoton teeviljelmä, ja samalla hassaantuu tulevan appiukon rahat ja maine. Yogi pakenee yhdessä Göranin kanssa ja päätyy Darjeelingin tuntumassa sijaitsevalle nuhjuiselle East Green Estate -teetilalle.

Tähän kohtaan kirjaa on upotettu tyylillisesti täysin irrallinen juopottelu-rietastelu-kiristämis-vapauttamis-kaahailu -kohtaus, joka ei oikein istu kirjan kokonaisuuteen. Sillä on epäilemättä kuitenkin oma tarkoituksensa kirjailijan aivoituksissa, ja hyvä niin.

Kirjassa on ehkä edeltäjäänsä enemmän muutenkin kaikenlaista kuvailua, joka ei vie itse juonta eteenpäin. Makuasia pitääkö niistä vai ei. Itse olisin tietenkin editoinut hieman, mutta enpä ole tällaista kirjaa kirjoittanut ja julkaissut, joten nurinat sikseen.

Kirja päättyy hieman yllättäin siihen, että kun asiat alkavat olla mallillaan Intiassa, niin Göran päättää kuitenkin palata Ruotsiin epämukavuusalueelleen. Toki asiat sielläkin etenevät, mutta kenties tässä enemmän pedataan jatko-osaa?

Huikean hieno kansi! (Suunnittelu Nils Olsson)

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti