torstai 22. maaliskuuta 2012

Pekka Haavisto: Hatunnosto

Pekka Haavisto ja hänen fanaattiset kannattajansa tekivät vuoden 2012 presidenttivaalien toisesta kierroksesta kiinnostavan. Tv-keskustelut olivat asiallisia ja fiksuja; aika lailla ehdokkaiden näköisiäkin. Vaalien lopputulos ei kai ollut ihan iso yllätys: Haavisto jäi kakkoseksi.

Jo vaalien aikana ja ennen kaikkea sen jälkeen listattiin Haaviston 'häviön' syyt: vihreys, siivilipalvelus ja homous. Ne olivat hyvät lyömäaseet tai ehkä pikemminkin: aprikoinnin aihe. Ovatko ne minulle este äänestää henkilöä presidentiksi?

Pekka Haaviston kirja Hatunnosto (2010) käsittelee hieman myös yllämainittuja teemoja, mutta se on myös matka Haaviston elämään ylipäänsä teemoittaen sitä muistojen, muistikuvien ja mielikuvien avulla. Kirja on jaettu alaotsikoihin, kuten 'Matkapäiväkirjan lehdiltä', 'Afrikan taivaan alla' tai 'Kaukaisia lähimmäisiä', ja näiden hieman ristikkäisten ja löyhien otsikoiden alle on koottu sitten erilaisia kirjoituksia, joissa Pekka Haavisto kertaa näkemäänsä sekä antaa näitä symbolisia hatunnostojaan kohtaamilleen ihmisille.

Haaviston kynä on terävä ja teksti sujuvaa. Kirjaa lukee mielellään, koska pelkän tapahtuman kuvauksen ja kertauksen lisäksi tekstiin on saatu kattavia taustapaketteja, yhteenvetoja ja havaintoja kohteista. Kadehdittavaa, miten analyyttisesti Haavisto pystyy tiivistämään ja konkretisoimaan mutkikkaitakin asioita. Haavistolla on hyvä kyky hahmottaa isojakin kokonaisuuksia ja rakenteita sekä tarjota ne lukijalle ymmärrettävässä muodossa.

Kirjassa zoomaillaan yleisestä yksityiseen, isommista ilmiöistä henkilökohtaiseen elämään. Hieno esimerkki Pekka Haaviston tyylistä on Venäjää-käsittelevä luku. Siitä syntyy hyvin koskettava ja inhimillinen kuva.

Presidentinvaalikamppanjassa Haaviston toimintaa YK:n neuvonantajana korostettiin hänen ulkopoliittista osaamistaan arvioitaessa ja tämä puoli on hyvin kirjassa esillä. Ei kuitenkaan räikeän ylikorostuneena.

Henkilökohtaisinta kirjassa on kurkistusluukku Pekka Haaviston ja hänen puolisonsa Nexar Antonio Floresin tapaamiseen. Vaalikamppanjassa heidän suhteensa sai paljon julkisuutta, mutta kirjan ilmestymisen aikoihin tilanne oli vielä hieman toinen, yksityisempi.

Kaiken kaikkiaan kirja, jonka parissa viihtyy ja viisastuu.

**********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti