Walt Disney on varsin järkälemäinen hahmo kaikkine viihdemaailmaan ulottuvine lonkeroineen. Vaikka nimikirjoitus onkin tuttu, ja kasvotkin brändätty Disneyland-sarjoissa, on itse mies itse asiassa jäänyt hieman verhon taakse.
Disneystä on kirjoitettu hyllymetreittäin tekstiä ja suomeksikin ilmestyi 90-luvulla Bob Thomasin kirja Walt Disney - Elämäkerta, 1991 (Walt Disney An American Original, 1976). Huomattavasti syvemmälle menee kuitenkin Neal Gabler sopivasti järkälemäisessä (lähes 700 sivua!) teoksessaan Walt Disney - Amerikkalaisuuden ikoni, 2008 (Walt Disney. The Triumph of the American Imagination, 2006).
Kirja on uuvuttavuuteen saakka pikkutarkka kuvaus Disneyn veljesten tiestä huipulle, ja se on itse asiassa myös Waltin veljen Royn kunniannostatus. Ilman häntä koko imperiumi olisi uhannut kaatua. Tai jäädä jopa kokonaan syntymättä? Roy Disney huolehti taiteellisen haahuilun turvaamisesta pitämällä taloutta kurissa ja järjestämällä firmalle ja tuotannoille rahaa.
Walt Disneystä syntyy hieman ristiriitainen kuva, kun kirja valottaa luovuutta, kunnianhimoa, julkista ja hiukan yksityistäkin Waltia. Toisaalta, kenestäpä ei ristiriitaista kuvaa syntyisi, jos hiukankin syvemmälle raaputtaa. Epäilemättä Walt Disney oli kuitenkin luova ja kiihkeä mies.
Kirjoista, sarjakuvista, elokuvista, huvipuistoista ja oheistuotteista pystyy toki nauttimaan täysin rinnoin ilman tätä kirjaakin, mutta kiinnostavan lisäarvon se luo mieheen kaiken takana. On aina kiinnostavaa lukea, mitä saavutus on vaatinut; mitkä ovat olleet sen edellytykset. Tässä perusteellisessa kirjassa saa kyllä hyvän kuvan siitä. Jos Disney on toisaalla viihteen kiistaton jättiläinen ja toisaalla kirosana kaikelle amerikkalaiselle hapatukselle, niin tätä kirjaa voi lukea täysillä kummalta kantilta tahansa.
Yksityinen Disney jää tässä kuitenkin aika lailla oppositioon, luultavasti luonnollisista syistä? Voisi ajatella, että privaatti-Disneyllä ei ole edes mitään tekemistä itse tuotannon ja lopputuloksen kannalta, mutta kyllähän se toisaalta kuvaa kirkastaisi.
Ja tyydyttäisi ihmisen alhaisimpia vaistoja.
**********
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti